φύλλο 2

Δραστηριότητα 1η

Κωδικοποιείστε σύντομα και με δικά σας λόγια τα τρία επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ο Μαντίθεος για ν’ αποκρούσει την κατηγορία.

 

Δραστηριότητα 2η

α] Και οι δύο προτάσεις που ακολουθούν αναφέρονται στο ίδιο γεγονός. Γιατί κατά τη γνώμη σας ο Μαντίθεος επιλέγει την πρώτη εκδοχή; Τι πετυχαίνει σε σχέση με το κατηγορητήριο;

 

…τῆς ἐν Ἑλλησπόντῳ συμφορᾶς

…τῆς ἐν Ἑλλησπόντῳ ναυμαχίας

 

β] Στην παρακάτω πρόταση τι θα άλλαζε στη δύναμη της επιχειρηματολογίας του αν έλειπε το απαρέμφατοἐπιθυμεῖν; Τι προσπαθεί να δείξει στους δικαστές σε σχέση με την πολιτική του στάση;

 

οὔτε ἡμᾶς εἰκὸς ἦν εἰς τοιοῦτον καιρὸν ἀφιγμένους ἐπιθυμεῖν μετέχειν τῶν ἀλλοτρίων κινδύνων.

 

Δραστηριότητα 3η

Υποθέστε ότι είστε αντίδικοι με τον Μαντίθεο. Ο Μαντίθεος αποκρούει την κατηγορία της συμμετοχής στους ιππείς. Αυτό όμως δεν αποκλείει την πιθανότητα να είναι ευνοϊκά διακείμενος στην ολιγαρχία. Προσπαθήστε να το ελέγξετε ερευνώντας:

 

Ποιο ήταν το πολιτικό καθεστώς όταν έφυγε από την Αθήνα και ποιο όταν επέστρεψε;

Σε ποια κοινωνική τάξη ανήκε; Δείτε τι λέει ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά 1289b στις παρ. 35-40.

Συγκρίνετε τη στάση του Μαντίθεου ως πολίτη κατά τη διάρκεια του πολέμου με αυτή του Αθηναίου πολίτη όπως την παρουσιάζει ο Περικλής στον Επιτάφιο (40.2).

 

Δραστηριότητα 4η

Σαν αντίδικοι πώς θα απαντούσατε στο δικαστήριο; Γράψτε ένα κείμενο 200 λέξεων περίπου με ύφος που κρίνετε ότι ταιριάζει στην περίσταση και σχολιάστε τα αντίστοιχα κείμενα των άλλων ομάδων. Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το πιο αποτελεσματικό;

Ομάδα 2, φύλλο 2

Δεν βρέθηκαν σχόλια.

Νέο σχόλιο

φύλλο 2 (ομάδα 2)

Ημερομηνία: 2013-11-07

Από: ομάδα 2

Θέμα: Δραστηριότητα 4

Κύριοι βουλευτές θα παρακαλέσω για λίγα λεπτά την προσοχή σας.Καταρχάς θα ήθελα να αναφέρω συγκεκριμένα επιχειρήματα στα οποία αντικρούω κάθετα τα λεγόμενα του Μαντίθεου.
Πρώτα απ' όλα ο κατηγορούμενος δεν έχει αποδείξεις ότι την ημέρα που έγινε το περιστατικό που άλλαξε το πολίτευμα, αυτός έλειπε στον Πόντο στον θείο του Σάτυρο. Επιπλέον είχε πεί ότι δεν υπηρετούσε το κράτος ως ιππέας αλλά έπειτα δηλώνει ότι ο ίδιος είχε πεί στον Θρασύβουλο να τον βγάλει από την λίστα ως ιππέα γιατί θεωρούσε ότι το να προστατεύεις τον εαυτό σου πηγαίνοντας στην μάχη ενώ κινδυνεύουν οι πολίτες ήταν ατιμητικό και δεν ήταν πρέπον.Έτσι λοιπόν παρατηρούμε ότι είχε ολιγαρχικές πεποιθήσεις και προσπαθεί με πλάγιο τρόπο να βγεί από την δύσκολη θέση από αυτά για τα οποία κατηγορείτε.

Ημερομηνία: 2013-11-06

Από: Ομαδα 2

Θέμα: Δραστηριότητα 3

Το πολιτικό καθεστώς της Αθήνας, όταν έφυγε και όταν γύρισε ο Μαντίθεος ήταν ολιγαρχικό . Ο Μαντίθεος είχε αριστοκρατική καταγωγή. Σύμφωνα με τον Περικλή το καθήκον κάθε πολίτη είναι να συμμετέχει στα πολιτικά πράγματα της πόλης , δηλαδή να ασκεί τα πολιτικά του δικαιώματα. Ο Μαντίθεος όμως εξαιτίας της απουσίας του από την πόλη δεν μπορούσε να διεκπεραιώσει τα πολιτικά του καθήκοντα.

Ημερομηνία: 2013-11-06

Από: ομαδα 2

Θέμα: δρ2

για να δωσει εμφαση και τραγηκοτητα στο γεγονος ενω στα αλλα αναφερει μονο το γεγονος

Ημερομηνία: 2013-11-06

Από: ομαδα 2

Θέμα: Απάντηση:δρ2

ο Μαντιθεος εφυγε απο τον Ποντο μαζι με τον αδερφο του πριν την εγκαθιδρυση του πολιτευματος των τριακοντα
δεν συμμετειχε στα πολιτικα ζητηματα .Ηταν πολιτικα ουδετερος εκεινη την περιοδο

Ημερομηνία: 2013-11-06

Από: ομαδα 2

Θέμα: δρ1

απουσιαζε απο την πατριδα του την εποχη των Τριακοντα.
μπορουσε οποιος ηθελε να σβησει ενα ονομα κ να προσθεσει ενα αλλο
δεν εδωσε πισω στους φυλαρχους τον καταλογο με τα ονοματα ολων οσων ειχαν υπηρετισει ως ιππεις

Νέο σχόλιο